Afryka po raz pierwszy :) |
Autor |
Wiadomość |
AgataK.
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2011 5:55 pm Afryka po raz pierwszy :)
|
|
|
Hej!
A ja po raz pierwszy jadę w tym roku do Afryki! Marzy mi się zwiedzenie tego kontynentu, ale ten pierwszy raz postanowiłam dla pewność jechać nie za daleko, i z biurem podrózy Chyba wybiorę biuro BeeFree...
i pytanie - żeby zobaczyć ciekawości, poczuć magię Afryki, lepiej jechać do Tunezji, czy bardzo już popularnego Egiptu? W Egipcie mam do wyboru Hurghade, Sharm i Tabę, a w Tunezji Sousse, Hammamet, Monastir, Mahdie i Enfidhe... co najlepsze? ;D |
|
|
|
 |
asia53
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 3:29 pm
|
|
|
W Tunezji jeszcze nie byłam, za to w tym roku byłam w Egipcie i baardzo polecam wyprawę. Piękne zabytki starożytnego Egiptu i rewelacyjne rafy koralowe. Warto tam jechać chociażby dla samych raf. Ja byłam w Hurghadzie i rafy są tam piękne, ale ktoś mówił że w innych miastach są równie piękne. |
_________________ www.worldbook.pl - portal podróżniczy |
|
|
|
 |
AgataK.
|
Wysłany: Wto Lip 12, 2011 10:16 pm
|
|
|
Moi znajomi tez własnie podrózowali i do Egiptu i do Tunezji; koleznaka była w Hurghadzie i również zachwalała a ja nie umiem sie zdecydowac mam tylko nadzieję, że biura wiedza co robią i wobec różnych zamieszek w Afryce połnocnej nie naraża turystów na niewiadomoco... a Ty jeździłaś na własną rękę, czy zorganizowane wczasy? |
|
|
|
 |
asia53
|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 7:31 pm
|
|
|
Byłam z biurem podróży Rainbow Tours na objazdówce, i przyznam szczerze, że miałam kilka zastrzeżeń co do organizacji wycieczki, ale nie było katastrofy. Wycieczka zaczynała się w Hurghadzie, potem Kair, później już wycieczka statkiem po Nilu i to był najprzyjemniejszy punkt (poza rafami), na statku zresztą spędziliśmy sylwestra. Jednak statkiem najwięcej płynęliśmy w nocy, co wg mnie nie było za fajnie zaplanowane, bo to było najciekawsze, gdy statek płynął. Na statku gości z all inclusive traktowali gorzej niż bez. Nie dotarliśmy do abu simbel, a o możliwości lotu nad doliną królów balonem nikt nam nie wspomniał. Było jeszcze kilka zastrzeżeń ale tak jak pisałam wcześniej nie było katastrofy. Wycieczka kończyła się wypoczynkiem w Hurghadzie i rafami, które zdecydowanie polecam, warto! |
|
|
|
 |
AgataK.
|
Wysłany: Sro Lip 13, 2011 11:05 pm
|
|
|
O widzisz, dzieki za praktycznie info jadac po raz pierwszy, wiele rzeczy organizacyjnych pewnie mi gdzies umknie, a większość "okaże sie" w praniu A z kolei to biuro, z którym ja jadę, dziala jakoś tam pod RT, więc też mam nadzieję, że "katastrofy nie będzie"... Przekonałaś mnie, Asiu - chyba wybiorę jednak ten Egipt na dobry początek! Chociaz mam nadzieję, że dotrę kiedyś i w głąb Afryki ...:D aaaa, a jakiś hotel tej w Hurghadzie polecasz? |
|
|
|
 |
asia53
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 8:31 pm
|
|
|
Ja byłam najpierw w Hotelu Paradise, to było przed objazdówką i chwilowe. Hotel w środku miasta, niby przyzwoity, ładny itp ale na plaże trzeba kawałek przejść a plaża wygląda co najmniej śmiesznie, taki zabetonowany kawałek plaży. Ostatecznie i tak większość siedziała w basenach. Po objazdówce byliśmy w Hotelu Megawish. Ten hotel bardzo dobrze wypominam. Długa piaszczysta plaża piękne widoki, duże przestrzenie i domki zamiast pokoi hotelowych. Dzięki temu każdy ma swój domek i jest się trochę bliżej natury. Po plaży jeździli konno i był pan z wielbłądem alexem. Jedyny minus to duże odległości, niektórym to przeszkadzało, dlatego piszę, że minus, dla mnie był to plus W hotelu oprócz dużej restauracji, w której były podawane śniadania, obiady i kolacje, także jedna restauracja z owocami morza, bar, z pięknymi widokami na morze, plac zabaw dla dzieci, baseny i sklepy. Wszystko dobrze zorganizowane. Tylko tak jak mówię, nie każdy lubi duże odległości i takie domki zamiast pokoju hotelowego. Ja byłam zadowolona.
W hotelu Megawish natomiast opłaca się opcja all inclusive, w Paradise mieliśmy ją dostać i nie dostaliśmy, więc nie wiem |
Ostatnio zmieniony przez asia53 Pią Lip 15, 2011 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AgataK.
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 10:10 pm
|
|
|
Ale pięknie to opisałaś! Ale mi zrobiłaś ochotę! :):) Też chcę domek i chcę wielbłąda Alexa! Dziekuję, bo pomogłaś mi się zdecydować i narobiłaś smaka na ten wyjazd w ogóle bo w ofercie biura jest właśnie Magawish, ale juz np. Paradise nie ma. jest jeszcze duzo innych hoteli, ale chyba oprę się na Twoim doświadczeniu i zarezerwuję w najbliższych dniach wycieczkę właśnie TAM! Dziękuję raz jeszcze a gdybyś miała jeszcze jakieś uwagi, o których ja na pewno nie pamiętam, to chętnie poczytam |
|
|
|
 |
asia53
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 9:16 pm
|
|
|
Mam nadzieję, ze Tobie to też się uda tak fajnie jak mnie. Ja tam była w zimie kiedy było zdecydowanie mniej ludzi i pewnie to był duży plus. Poza tym ta zmiana klimatu z mroźnego i śnieżnego na słoneczny i cieplutki jest zawsze przyjemna Jeśli masz ochotę, to możesz skożystać z nowo powstałej strony, jest tam też kilka rad http://worldbook.pl/kraj/egipt także serdecznie zapraszam Trzymam kciuki za wycieczkę |
|
|
|
 |
AgataK.
|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 3:55 pm
|
|
|
Ja bym się zimą obawiała szoku termicznego ;D a tak to będę przedzierać się przez tłumy turystów... no nie wiem, co lepsze, ale ciesze się, że wreszcie się wybrałam wylatuje juz za kilka dni i póki co jestem zagubiona w rozkosznym zamieszaniu przedwyjazdowym ;D
Dziękuję za tę stronkę, faktycznie bardzo przydatna, zwłaszcza te porady praktyczne! Dziękuję, dziękuję! |
|
|
|
 |
asia53
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 5:32 pm
|
|
|
oj ja mam nadzieję, że też niedługo będę miała takie rozkoszne zamieszanie Tobie Agato życzę miłej podróży i udanych wakacji W razie pytań pisz |
|
|
|
 |
ornahia
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 1:48 pm
|
|
|
Ja lecę pierwszy raz do Egiptu w lutym, już nie mogę się doczekać A powiedzcie, czy warto brac więcej jakiś cieplejszych rzeczy na wieczór? Chłodno wtedy jest? |
|
|
|
 |
portos33
|
Wysłany: Sob Lis 23, 2013 5:39 pm
|
|
|
Żeby zobaczyć prawdziwą Afrykę trzeba jechać gdzieś dalej. Tunezja i Egipt to takie międzynarodowe kraje. |
|
|
|
 |
multione
|
Wysłany: Wto Gru 10, 2013 9:08 am
|
|
|
Ja już jakiś czas myślę o podróży do Afryki, tylko właśnie trochę bardziej w głąb niż Egipt, czy Tunezja. Może się w końcu odważę |
|
|
|
 |
kamila83
|
Wysłany: Pią Sty 24, 2014 2:24 pm
|
|
|
w 2007 roku byłąm w Egipcie w Hurgadzie. Bardzo mi się podobało jednak drugi raz Hurgady bym już nie wybrała, zresztą samego Egiptu chyba też nie. Byliśmy tam dwa tygodnie i gdyby nie wykupione wycieczki fakultatywne, myślę, że bardzo byśmy się nudzili. |
_________________ Fachowa obsługa- [url=http://dmkinvest.pl]skład budowlany[/url]
Sprawdź- [url=http://firmabudmix.pl]tynki maszynowe Katowice[/url] |
|
|
|
 |
mazgaj
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 11:49 am
|
|
|
Polecam wyjazd, naprawdę
tutaj dołożyłam kilka cegiełek do opisu miejsc, które warto zobaczyć http://podroze-forum.pl/n...ryce-t3531.html
Przede wszystkim Góra Stołowa, ale ja uwielbiam góry jako takie |
|
 |
lila

|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2014 11:53 am
|
|
|
O tak, Góra Stołowa robi wrażenie. Ja polecam sztuczną dżunglę, czyli Johannesburg:) Zdecydowanie miasto warte zobaczenia!:) |
|
|
|
 |
Helionn
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 3:43 pm
|
|
|
Byłem w Afryce kilka razy i jak do tej pory największe wrażenie zrobiło na mnie safari. Pierwszy raz byłem w stanie zobaczyć zwierzęta na żywo w ich naturalnym środowisku.
Było to prywatne safari w Tanzanii. Przez ponad 5 dni jeździliśmy z przewodnikiem i tropiliśmy zwierzaki.
Drugą częścią podróży był wypoczynek na rajskim Zanzibarze. Pierwszy raz w życiu widziałem tak piękne,szerokie plaże z białym piaskiem.
Wybraliśmy sie tam całą rodziną - aktualnie to biuro podróży organizuje taki wyprawy:
http://www.memories.pl/ho...odzinne-wakacje
Podobało na się przede wszystkim to,że program nie był zbytnio forsujący tak więc było i trochę zwiedzania i trochę wypoczynku. Hotel i opieka rezydentów na najwyższym poziomie. |
|
|
|
 |
cecyliaa29
|
|
|
|
 |
|