bezdroza_logo
dodaliśmy już razem
152750
obiektów,
zdjęć, relacji i tras
Wyszukiwanie zaawansowane
dodaj obiekt dodaj zdjecie dodaj relacje

Poprzedni temat «» Następny temat
Eskapada do Chin transsibem lub tez nie lipiec/sierpień 2009
Autor Wiadomość
Exile 
Exile

Wysłany: Sob Sty 03, 2009 2:16 pm   Eskapada do Chin transsibem lub tez nie lipiec/sierpień 2009

Witaj podróżniku!
Dziękuję, że tu zajrzałeś:) Wybieram się do Chin na przełomie lipca/sierpnia 2009. Mam pewien zarys mojej podróży, jakkolwiek przymierzam się do zaciśnięcia planu. Myślałem, żeby udać się koleją transsyberyjką relacją Moskwa-Ułan Bator-Pekin. Możliwe przystanki w Irkucku (2dni) i Ułan Bator(podobnie 2 dni). Dalej do Pekinu no i całe Chiny ok 1 miesiąc. Powrót samolotem linii np Aeroflot. Mimo wszystko zastanawiam się czy jest sens pakować się do kolei i nie polecieć samolotem w dwie strony i transsiba zrealizować w przyszłości:) Całość podróży ok 6 tygodni.(samolotem w dwie strony ok 4 ew 5 tyg). Przemieszanie między miastami w samych Chinach planuję zrealizować pociągami(najlepiej nocnymi aby nie tracić na to czasu w dzień) oraz autobusami. W obrębie danego miasta zaś taksówkami. Nie jestem na tyle zuchwały, żeby podróżować samemu, przewiduje ekipę 4osobową. Myśle, że tak jest najwygodniej ze względu np na przemieszczanie się, zrzutkę na np taksówki i noclegi. Moim założeniem jest niski budżet i maksimum zwiedzania i próba oswojenia się z kulturą Chin. Znalałem trochę przydatnych informacji na forum i od znajomych, jednak każda informacja na pewno się przyda więc proszę o informację, kosztorysy, rady i ewentualny komentarz. No i jak ktoś byłby chętny to 2 miejsca są 100% wolne(na dzień dzisiejszy) a 3cie jeszcze nie jest pewne:)
pozdrawiam
Rafał

makiel 

Wysłany: Czw Sty 29, 2009 8:47 pm   

Witam. Mam podobny plan na lipiec/sierpień tego roku, tyle że zamierzam bardziej skupić się na Syberii aniżeli na Chinach. 2 dni w Irkucku to stanowczo za mało. No i wracać też zamierzam koleją transsyberyjską Władywostok-Moskwa. Byłeś już wcześniej w tych rejonach? Ja po Azji jeszcze nie podróżowałem dlatego będe wdzięczny za każdą rade;)

zempol 

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 12:29 am   

Witam,
Również planuję podobny wyjazd, jednak w odróżnieniu od poprzedników chciałbym skupić się na Mongolii. Po drodze z Polski 1-2 dni w Moskwie, później koło 5 dni nad Bajkałem i następnie przez 1,5 tygodnia Mongolia - lokalnym transportem lub wynajętym jeep'em. Łącznie wszystko powinno zająć koło 1 miesiąca (preferuje jechać w lipcu). Wstępny plan wypadu jest, jednak brakuje zainteresowania wśród znajomych. Jeśli ktoś byłby chętny proszę o kontakt.

pozdrawiam

Malwina

Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 5:23 pm   sierpien/wrzesnien

razem z chlopakiem planujemy taka podroz do chin,ale nieco pozniej.bardziej interesuje nas przelom sierpnia i wresnia.plan kielkuje,ale przypuszczam,ze bedzie bardzo podobny do planu Rafala:) (jesli bylbys sklonny troche opoznic wyprawe,to jestesmy zainteresowani).w ubieglym roku bylismy na wlasna reke na krymie i calkiem dobrze dawalismy sobie rade.jestesmy studentami pierwszego roku z wroclawia.prosze o kontakt na malwina.rom@gmail.com

Cecylia

Wysłany: Sro Cze 24, 2009 9:30 pm   

Witam,

POdobnie planuje z mezem na poczatku sierpnia podroz koleja z Moskwy do Pekinu przez Ułan Bator. Szukamy kogos chetnego do pozdrozy. W gre wchodzi postoj w Irkucku, ale wtedy tez cena biletu wzrasta dwukrotnie. Jesli ktos bylby chetny albo chcialby sie podzielic doswiadczeniami z takiej podrozy, bede wiecej niz wdzieczna. :grin:

qwert 

Wysłany: Pią Paź 23, 2009 3:54 pm   

Witam podróżników!
Już koniec pażdziernika, może ktoś opowie wrażenia i podpowie początkującemu coś o Waszych podróżach.
W przyszłym roku planuję taką wyprawę ...

WADI.pl
WADI.pl

Wysłany: Pią Gru 25, 2009 6:51 pm   

Kolej transsyberyjska faktycznie z roku na rok jest coraz bardziej popularna...
Odkryli to tez Rosjanie i zaczęli stopniowo podnosić ceny na tą trakcję...
Przygotowanie....
minimum!!! 3-4 miesiące wcześniej zacznijcie już planować: WIZY, BILETY, trasa itd...
znajdźcie jak najwięcej informacji, przewodniki, Fora, mapy... z internetem radze ostrożnie Polecam WIKIPEDIĘ, Przewodniki maja często o 1-2 lata już informacje PRZETERMINOWANE ....
Bilety kupujcie wcześniej!!! na ostatnia chwile? często nie ma szans!
Przydaje sie mapa metra Moskiewskiego aby sie szybko przesiąść z jednego na drugi Dworzec albo pozwiedzac chwilkę?
W samym pociągu dobrze trzymać z LUDZMI! i prawadnicą - Konduktorką ona jest pierwsza po Bogu w wagonie ;-)
Podstawowe rzeczy to:
Apteczka, chociaż podstawowe środki (przeciwbólowe, żołądkowe, plaster, woda utleniona, pinceta - do drzazgi, kleszcza, itd ),
Ubezpieczenie, (naprawdę Warto je mieć!)
Ksero paszportu, trzymane oddzielnie! poza dokumentami,
Adresy i telefony najbliższych Polskich lub UE konsulatów,
Mapę gdzie jedziesz,
Słownik lokalnego języka (w byłym ZSRR można rosyjski),
Gotówka na czarną godzinę,w niewielkich nominałach po:1-2-5-10 usd
Mineralna 0,7L zawsze się przydaje,
Coś przeciwdeszczowego, wiatrówka? - kurtka
Polar lub Sweter, Coś na chłodniejszy dzień,
Sznurek, Śpiwór... to przydaje się w Plackarcie szczególnie, w śpiworze się dobrze wyśpisz a sznurek zawsze się przydaje, coś sie urwalo...coś przywiazać, coś zawiazać.
Luźną odzież Przewiewna koszulka + krótkie spodenki , dobrze mieć ze sobą do pociągu podczas dłuższej podróży np. na Syberię, w pociagach jest gorąco
Klapki Gumowe, plastikowe
Kosmetyczkę: mały ręcznik, mydełko, dezodorant, pasta do zębów (szczoteczka: Klasyczna - żadne elektryczne)
3 komplety bielizny (3xMKS czyli Majtki, Koszulka, Skarpetki) minimum.

I pamiętaj:
"Od przybytku głowa nie boli... bolą plecy, bo wszystko trzeba nosić".
Polecam tez naszą stronkę: http://wadi.pl/index.php?...a&id=19&lang=PL

Odpowiedz do tematu