bezdroza_logo
dodaliśmy już razem
152764
obiektów,
zdjęć, relacji i tras
Wyszukiwanie zaawansowane
dodaj obiekt dodaj zdjecie dodaj relacje

Poprzedni temat «» Następny temat
Słowem wstępu
Autor Wiadomość
grzesiek.m

Wysłany: Sro Maj 27, 2009 1:28 pm   Słowem wstępu

Witam wszystkich,
Z tej strony Grzesiek. W wydawnictwie zajmuję się GIS-em/ kartografią. Jako że pomysł portalu e-przewodniki w dużej mierze opiera się na treści mapowej, a geoinformacja coraz mocniej puka do naszych drzwi (e-przewodniki.pl, Google Earth ect.), zostałem poproszony (w miarę wolnego czasu pracy : ) ) o dzielenie się tym, co i jak.
Postaram się podrzucać na forum informacje związane z tym, co powyżej, pokazywać ciekawe zastosowania tych technologii, jak i odpowiadać na pytania, które mam nadzieję, że się pojawią.

Z geograficznym pozdrowieniem,
Grzesiek

bubamara 
bubamara

Wysłany: Pon Cze 22, 2009 10:12 am   

Rzeczywiście coraz częściej korzystam z nowych możliwości technologicznych, ale tak naprawdę nie do końca wiem co to jest GIS i jak można z tego praktycznie korzystać?

maks 

Wysłany: Wto Cze 30, 2009 10:34 am   

w związku z tym, że ostatnio huczy w bezdrożach o geocachingu, chciałem zapytać, na czym to faktycznie polega i czy się trzeba gdzieś rejestrować, zapisywać, jak chcę wziąć udział w akcji?

grzesiek.m

Wysłany: Wto Cze 30, 2009 11:37 am   

To od razu na dwa pytania : )

GIS, czyli geograficzny system informacyjny. W rzeczywistości sprowadza się to do tego, że 80 % informacji, która nas otacza ma odniesienie przestrzenne. Różnego rodzaju dane możemy po prostu odnieść jakoś do powierzchni Ziemi, pokazać je na mapie. Jest całe mnóstwo rozwiązań, czy udogodnień z których nie zdajemy sobie sprawy, a które w tle obsługują aplikacje wykorzystujące GIS. Kwestie dojazdu: która straż pożarna/ karetka obsłuży najszybciej miejsce wypadku, jak optymalnie przejechać odwiedzając po drodze kilka miejsc, gdzie zbudować hipermarket tak żeby koszty dojazdu były najszybsze (dane adresowe w hipermarketach zbierane są nie bez przyczyny: ) i wiele innych.
Część z powyższych wykorzystuję GPS, czyli system lokalizacji satelitarnej. Mając specjalnie dedykowane urządzenie (nawigacje samochodową, specjalny odbiornik turystyczny, czy coraz częściej telefon z modułem GPS) możemy w każdym momencie znać swoje położenie w przestrzeni. Z tych nowinek technicznych korzystają m.in. akcje przygotowane przez wydawnictwo w tym roku.
Jedną z nich jest geocaching, więcej o tym jak to wygląda możemy znaleźć na http://www.bezdroza.com/geocaching.html - korzystając z któregokolwiek z w/w urządzeń możemy poszukać skrzynek z fantami ukrytych przez wydawnictwo.
Dodatkowym bonusem do wszystkich książek górskich są również tracki (ślady) wraz z wayipointami (punktami turystycznymi) przygotowane do każdej trasy opisanej w przewodniku. Korzystanie z gotowych śladów daje nam pewność nawigacji w terenie jak i zapewnia bezpieczeństwo. Częste sytuacje zwłaszcza w wysokich górach kiedy ma miejsce zagrożenie życia pokazuje, że podanie swojego położenia do służb ratunkowych może przesądzić o szczęśliwym finale sprawy.
Możemy próbować znaleźć skrzynki geocachingowe niekoniecznie posiadając odbiornik GPS. Bardzo popularną ostatnio darmową aplikacją jest Google Earth, gdzie możemy spróbowac przekleić współrzędne z http://www.bezdroza.com/geocaching.html i zobaczyć co nam pokazuje : ). Później posiłkując się opisem zamieszczonym przy każdej skrzynce nie powinniśmy mieć problemów ze znalezieniem prezentów : ).
18 -19 lipca będą miały również miejsce warsztaty GPS w Gorcach gdzie będzie można zobaczyć jak to wszystko działa w praktyce. Więcej informacji o tej ostatniej akcji pojawi się niedługo na stronach bedrozy.

pozdrawiam,
Grzesiek

Odpowiedz do tematu