www.e-przewodniki.pl

Reszta świata - servas itp.

qoobson - Nie Lut 20, 2005 5:37 pm
Temat postu: servas itp.
witam

poszukuje praktycznych informacji na temat klubow goscinnosci jak servas czy hospitality club. chce dowiedziec sie czegos wiecej poza opisami ze stron internetowych ww. organizacji. jak wyglada procedura umawiania sie z gospodarzem? na ile wczesniej nalezy sie zaanonsowac? jak w rzeczywistosci wyglada taka wizyta? czy sa jakies niepisane zasady? jakie sa wasze wlasne doswiadczenia? z jakich krajow? (planuje podroz do oceanii i azji pld-wsch., powrot przez indie, iran, turcje...)

dzieki za info

pzdr

Sawiet - Pon Lut 21, 2005 7:47 am

Ja jeszcze nie korzystałem z takiej opcji noclegu, ale gościłem u siebie jednego Niemca z Hospitality.org. Procedura umawiania się wygląda tak, że poprzez stronkę wysyłasz anons do danej osoby z zapytaniem, czy Cię przyjmie. Oczywiście musisz podać datę :-) Jeśli chodzi o czas, to często gospodarze w opisach podają, na ile wcześniej trzeba się do nich zgłosić. Tam też jest o zasadach, tzn. gospodarz najczęściej pisze, czy da Ci łóżko, czy miejsce na podłodze, albo na rozbicie namiotu. Niektórzy oferują zwiedzanie swojej miejscowości i poczęstunek. Generalnie jednak trzeba się liczyć z własnym jedzeniem. Zwyczajowo też płaci się za koszty rozmów telefonicznym wykonanych z domu gospodarza. Jeśli ktoś pali, to lepiej za wczasu upewnić się, jakie podejście ma do tego nasz gospodarz.

To tyle ile wiem. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. Pozdrawiam!