servas itp. |
Autor |
Wiadomość |
qoobson
|
Wysłany: Nie Lut 20, 2005 5:37 pm servas itp.
|
|
|
witam
poszukuje praktycznych informacji na temat klubow goscinnosci jak servas czy hospitality club. chce dowiedziec sie czegos wiecej poza opisami ze stron internetowych ww. organizacji. jak wyglada procedura umawiania sie z gospodarzem? na ile wczesniej nalezy sie zaanonsowac? jak w rzeczywistosci wyglada taka wizyta? czy sa jakies niepisane zasady? jakie sa wasze wlasne doswiadczenia? z jakich krajow? (planuje podroz do oceanii i azji pld-wsch., powrot przez indie, iran, turcje...)
dzieki za info
pzdr |
|
|
|
 |
Sawiet
Gość
|
Wysłany: Pon Lut 21, 2005 7:47 am
|
|
|
Ja jeszcze nie korzystałem z takiej opcji noclegu, ale gościłem u siebie jednego Niemca z Hospitality.org. Procedura umawiania się wygląda tak, że poprzez stronkę wysyłasz anons do danej osoby z zapytaniem, czy Cię przyjmie. Oczywiście musisz podać datę Jeśli chodzi o czas, to często gospodarze w opisach podają, na ile wcześniej trzeba się do nich zgłosić. Tam też jest o zasadach, tzn. gospodarz najczęściej pisze, czy da Ci łóżko, czy miejsce na podłodze, albo na rozbicie namiotu. Niektórzy oferują zwiedzanie swojej miejscowości i poczęstunek. Generalnie jednak trzeba się liczyć z własnym jedzeniem. Zwyczajowo też płaci się za koszty rozmów telefonicznym wykonanych z domu gospodarza. Jeśli ktoś pali, to lepiej za wczasu upewnić się, jakie podejście ma do tego nasz gospodarz.
To tyle ile wiem. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
szybko i skutecznie zdobyć informacje o interesujących Cie miejscach
wymienić się własnym doświadczeniem i wiedzą
lepiej poznać innych użytkowników portalu
dowiedzieć się więcej o GPS i o funkcjonowaniu e-przewodniki.pl
|