bezdroza_logo
dodaliśmy już razem
152764
obiektów,
zdjęć, relacji i tras
Wyszukiwanie zaawansowane
dodaj obiekt dodaj zdjecie dodaj relacje

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiany i nowości
Autor Wiadomość
natalia.tomasiak

Wysłany: Sro Sty 06, 2010 10:41 pm   Zmiany i nowości

Witam :)

Portal e-przewodniki cały czas się rozwija, wprowadzamy nowości oraz zmiany. Wiele kwestii może być nie do końca jasnych dla Wszystkich, dlatego też będziemy starać się na bieżąco o istotnych nowinkach pisać.
Zachęcamy również do pytań, na któe zawsze z miłą chęcią odpowiemy :)

Pierwszą nowością będzie wprowadzenie zmian w naszych profilach. Pojawią się w nich loga:
- administrator (tutaj chyba nie trzeba wyjaśniać ;) )
- moderator - przy profilach osób zajmujących się moderacją obiektów
- profil premium - przy kontach użytkowników wykazujących się dużą aktywnością oraz sumienną "pracą" na portalu

Pozdrawiam
Natalia

Andrzej J. Kudlicki 

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 12:30 am   zmiany zmiany zmiany

proponowane zmiany - to tylko zmiany kosmetyczne.
Tutaj potrzeba więcej zmian. Z moich obserwacji zgłaszam sugestię aby:

1. rozdzielić relacje od tras. Relacje są zbiorem indywidualnych wrażeń i odczuć z podróży po danym regionie czy odcinku pokonanaej trasy. Trasy natomiast powinny prezentować obiektywnie przebieg trasy, szlaku itp. tak jak to ma miejsce w przewodnikach.

2. Należałoby sie zastanowić nad zakładką kalendarz imprez, gdzie byłyby informacje o ciekawych imprezach w danym miejscu. Jesteśmy dosyć dużą społecznością i poprzez stworzenie takiego kalendarium umożliwilibyśmy sobie i wszystkim innym użytkownikom portalu mozliwośc udziału w imprezach plenerowych, koncertach, rekonstrukcjach historycznych i innych.
Każdy działa w swoim środowisku i mógłby informować o ciekawych imprezach.... ale czy mógłby??? liczyłem na to, że każdy z nas postara się o uporządkowanie "swojego" regionu
a tu miała niespodzianka. Nasi czołowi nagrodzeni laureaci pozwalają na białe (niebieskie) plamy w swoich miastach i okolicy, a nawet na istnienie błędnych informacji.
To może trudniejsza nieco sprawa: pisać przewodnik i prezentować swoje miasto, swój region, lub miasto o którem posiada się jakąś wiedzę od założenia zakładki: TU BYŁEM i prezentacji egzotycznych krajobrazów w postaci 66 ujęc z każdej strony tej samej górki....

3. Jest konieczna potrzeba ujednolicenia wpisów zarówno co do kategorii, zasad, nomenklatury nazewniczej oraz jakości i przydatności pod kątem wykorzystania przez użytkowników portalu.
Należy ujednolicić: czy wpisujemy stary kościół? czy kościół świętego .... czy kościół pw. św...... czy parafia etc etc.... Czy drogę krzyżową wpisujemy jako jeden obiekt, czy każdą stację drogi krzyżowej oddzielnie? Czy plaża jest jadna, jako obiekt, a na plaży występuje lodziarnia, gabinet masażu i grajdoł z lodami jako osobne obiekty, czy jest to ta sama plaża?, czy cmentarz opisujemy całościowo, czy dzielimy na kwatery, czy opisujemy każdy nagrobek z osobna? takich rzeczy jest wiele, wiele jest niedomówień i rozbieżnego traktowania przez poszczególnych moderatorów.... Czy jeżeli w obiekcie występuje hotel i restauracja to jest jeden obiekt? i jak go wpisać?, Czy to są może dwa obiekty?
Tu nie chodzi tylko o zapis, ale też i o tego, kto będzie dany obiekt wyszukiwał. Bo jeżeli będzie szukał restauracji, a obiekt będzie wpisany jako hotel, czy znajdzie to co będzie szukał? Nie znam wszystkich kruczków i mozliwości, może moje pytania są poza sferą założeń idei e-przewodników, ale informacji o sposobie funkcjonowania nie znalazłem.

Marta_Antonina 

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 7:58 am   

Popieram opinie przedmówcy. Sama zgłaszałam pytania i sugestie o połączeniu obiektów, które występują w jednym miejscu (np budynku) i tworzą całość a opisane są jako osobne, co może wprowadzać w błąd.
Natomiast bardzo podoba mi pomysł kalendarza imprez :) byleby nie zrobić z niego jakiejś puszczy nie do przebycia ;)
pozdrawiam!

KuKsU 

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 10:03 am   

To ja poproszę jeszcze o poprawienie ikonek do obiektów. Mamy po dwie ikonki na "inne atrakcje" i kilka innych obiektów. Jaka jest między nimi różnica? Proszę o konkretne wskazanie co jest do jakiego obiektu.

Dodatkowo chciałabym, aby można było dać dwie ikonki do obiektu wtedy np. restauracja znajdująca się w hotelu mogłaby być jego całością, a nie osobnym obiektem. Wyszukiwarka mogłaby znaleźć ten obiekt jako hotel i restaurację.

Pozdrowki!

velya

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 4:48 pm   

problem z dublującymi się ikonkami też już zgłaszałam... oraz z brakiem kilku, które bardzo by się przydały...

zgadzam się też, że warto ujednolicić pewne zasady nazywania obiektów oraz tego co powinno być wpisane razem, a co oddzielnie. Warto też zastanowić się nad ujednoliceniem zasad wpisywania "obiektów" nazywanych obecnie przez użytkowników zupełnie dowolnie: "ulice miasta", "miasto X", "obrazki z X", "spacer po X" itp. sama nie wiem jak mam takie "obiekty" moderować... i jaką nadawać im ikonkę: "stópki", "wykrzyknik" czy może czarny kwadrat...?

na koniec pozwolę sobie jeszcze nie zgodzić się z jedną opinią Andrzeja J. Kudlickiego. co więcej uważam, że jest ona krzywdzące w stosunku do części użytkowników...
jakby każdy z nas zajmował się tylko i wyłącznie opisywaniem "swojego" regionu/miasta to co z resztą świata? w końcu e-przewodniki nie są portalem pokazującym tylko i wyłącznie piękno naszego kraju, a w założeniu mają być również źródłem informacji dla ludzi wyjeżdżających także na zagraniczne wojaże. lekceważące stwierdzenie w stylu "prezentacja egzotycznych krajobrazów w postaci 66 ujęc z każdej strony tej samej górki...." można odwrócić i napisać: "66 zdjęć obiektu w tym samym ujęciu, tylko że o różnych porach dnia i roku". według mnie oba stwierdzenia są równie krzywdzące...
każdy zajmuje się tym, w czym czuje się najlepiej. i nie ma sensu tego wartościować.

pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim dalszego tak świetnego uzupełniania się na e-przewodnikach :wink:

1959paluszek 

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 5:31 pm   

moim skromnym zdaniem ta cała dyskusja zmierza w złym kierunku. bo jeżeli nasz portal ma być promocją ciekawych i interesujących miejsc polski i całego świata, to chyba nie ma potrzeby narzucania mi sztywnych ram! trochę miejsca na improwizację i prezentowanie moich osobistych wrażeń oraz odczuć. ja chcę pokazać, zasygnalizować coś fajnego co zobaczyłem na wycieczce. staram się to robić starannie i tylko od drugiego człowieka zależy czy skorzysta z tego przy planowaniu swojej podróży, czy nie. to czy obiekt jest hotelem z restauracją czy nie, to nie jest istotne. ważne, że to miejsce jest godne odwiedzenia, ważne czy nasz opis zmobilizuje innego użytkownika "e-p" do odwiedzenia tego miejsca na ziemi. :cool:
Pozdrawiam
1959paluszek

natalia.tomasiak

Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:54 pm   

Jest mi bardzo miło, ze ten wątek tak się rozwinął, tym bardziej, że takie uwagi prosiłyśmy z Eweliną w innym temacie forum już dość dawno i nie było ich zbyt wiele do tej pory. A tutaj nagła "fala". W pierwszym poście wspomniałam tylko o "kosmetyce", Wy z kolei pisaliście o różnych innych zmianach. W chwili obecnej nie mogę obiecać, że to wszystko wprowadzimy, ale będziemy mieć to na uwadze i postaramy się udoskonalać portal. Dziękuje za te pomysły - stanowią one dla Nas nowe wyzwanie w ulepszeniu portalu :) A my jak już pisałam w innym miejscu nigdy się nie poddajemy i chcemy "walczyć" ze wszystkim ;) tutaj ze wszystkim co jeszcze jest nie takie jak być powinno :)

velya

Wysłany: Sob Sty 09, 2010 9:52 am   

a według mnie taka dyskusja jest potrzebna i dobra. zasady jakieś muszą być, bo totalna anarchia na takich portalach się nie sprawdza. oczywiście nie chcemy ograniczać wolności, fantazji i umiejętności improwizacji użytkowników dodających obiekty, ale nie można też dopuścić do bałaganu, który może zniechęcić potencjalnych poszukiwaczy informacji.

zresztą przecież teraz też funkcjonuje szereg zasad dodawania obiektów. nam chodzi tylko o ich ulepszenie i doprecyzowanie. może część osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale takie zasady najbardziej przydatne są moderatorom, których praca nie polega jedynie na kliknięciu "akceptuję". w tym momencie mamy np. wytyczne jak poprawiać dodany przez użytkowników numer telefonu lub zapis adresu, strony www czy godzin otwarcia itp., bo są to rzeczy najprostsze i najbardziej oczywiste do zunifikowania. wiadomo, że użytkownicy dodają takie informacje z pewną dozą "fantazji" i dowolności i właśnie nasza rola w tym, żeby to poprawić. dlatego fajnie, jakby inne, mniej oczywiste kwestie też zostały w taki sposób zunifikowane. i tyle. to naprawdę bardzo ułatwi nam pracę :wink:

iudex

Wysłany: Wto Sty 19, 2010 11:30 pm   

Pomysł Andrzeja J Kudlickiego - kalendarz imprez jest genialny ,co do pomysłu aby zunifikować reguły nazewnictwa i dodawania obiektów mój entuzjazm jest już nieco mniejszy .

Nie znam statystyki co do ilości użytkowników portalu , ale można śmiało założyć ,że oprócz wąskiej grupy maniaków którzy ,jak ktoś tu już kiedyś napisał ," prawie zamieszkali na e-przewodnikach "istnieje spora grupa użytkowników "normalnych " ( a przynajmniej " niezdiagnozowanych " (*) , którzy obiekty dodają sporadycznie.
Uczenie wszystkich surowych regul nazewnictwa obiektów nie wydaje się najszczęśliwszym pomyslem.Prościej wprowadzić częściową unifikację z poziomu panelu moderacji.Nie jest problemem dla moderatora zmiana nazwy obiektu , tak aby dopasować ją do wcześniej ustalonych regul.

Co do zasad dodawania obiektow kolega napisał :
"Należy ujednolicić ( ...ciach ....) Czy drogę krzyżową wpisujemy jako jeden obiekt, czy każdą stację drogi krzyżowej oddzielnie? Czy plaża jest jadna, jako obiekt, a na plaży występuje lodziarnia, gabinet masażu i grajdoł z lodami jako osobne obiekty, czy jest to ta sama plaża?, czy cmentarz opisujemy całościowo, czy dzielimy na kwatery, czy opisujemy każdy nagrobek z osobna? takich rzeczy jest wiele, wiele jest niedomówień i rozbieżnego traktowania przez poszczególnych moderatorów.... "

Tego , z pożytkiem dla treści portalu ujednolicić się nie da .Częstokroć jest tak ,że jakiś obiekt da się opisać zbiorczo "po łebkach " , albo rozłożyć go na składniki pierwsze . W powodzi zdjęć dodawanych do obiektu przez różne osoby ( i przy relatywnie niewielkiej ilości miejsca na opisy ) częstokroć giną ciekawe szczegóły ,które mogłyby być istotnym argumentem za odwiedzeniem danego miejsca. Niestety znowu na moderatorów spada tutaj obowiązek wykrycia prawdziwych intencji użytkownika - rozpoznania czy dodany obiekt jest tylko próbą podniesienia swojej pozycji w rankingu aktywności ,czy też niesie jakieś istotne informacje ,które mogą być przydatne dla innych .Posługując się przykładem z wyżej cytowanej wypowiedzi : opowiadam się za pozostawieniem obiektu typu nagrobek poety " X"na cmentarzu w Koziej Wólce - jeśli autor obiektu załączył sensowny opis owego nagrobka i kilka słów o nieboszczyku tam pochowanym , ale równocześnie ten sam obiekt pozbawiony tych informacji kwalifikowałbym do kasacji lub wcielenia do ogólnego opisu cmentarza.

(*) - kiedyś na medycynie sądowej uczono ,że nie ma ludzi normalnych ,są tylko niezdiagnozowani :) )

pieklo 

Wysłany: Pią Sty 22, 2010 6:08 pm   

Propozycja od nowego użytkownika (więc możliwe że funkcje już istnieją, lecz o nich nie wiem): poprawianie lokalizacji obiektu poprzez wpisanie współrzędnych, a nie wybieranie lokalizacji za pomocą mapy - tak jak przy dodawaniu nowego.
pozdrawiam

mateo 
Site Admin

Wysłany: Pon Mar 01, 2010 9:09 pm   

Jestem tutaj dopiero-co. Dałem kilka punktów, jedną trasę i bardzo, ale to bardzo brakuje mi jednej rzeczy. W edytorze tekstu opisu brak podglądu/korekty kodu HTML.
Bez niego zmuszony jestem do umieszczania tekstu i zdjęć "jak leci". W opisie trasy zdjęcia jedno pod drugim wyglądają... no cóż... jak internet 10 lat temu :( Kilka kolorów czcionek też chyba by nie zaszkodziło?

Odpowiedz do tematu